torstai 28. elokuuta 2014

Ruisleipä juureen

Juureen tehty ruisleipä maistuu mummin leipomalta. Se tuo mieleen muistoja ja hiukan haikeuttakin. Samalla se pitää muistot vetreinä ja luo uusia sellaisia omille lapsille. Ruisleipä, jos mikä on suomalaista.

Ruisleivän leipominen on ihan helppoa ja yksinkertaista. Hiukan vaivaa se toki vaatii kaupan pussileivän noutoon verrattuna, mutta maku onkin sitten ihan toista!

Jotkut tykkäävät tästä herkusta juuri uunista tulleena, hiukan vielä höyrävänä voinokareen kera. Toiset taas odottavat päivän pari ennen kuin leikkaavat ensimmäisen siivun ja päällystävät sen sitten voilla, juustolla sekä tuoreilla kurkkusiivuilla. Oli tapa sitten mikä tahansa varmaa on, että ruisleipä on herkkua ja taatusti terveellistä!

300 g taikinajuurta 
600 g kädenlämpöistä vettä
900-1100 g ruisjauhoja
3 tl suolaa

Lisää juureen vesi, suola ja jauhot. Sekoita.  Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Leivo kahdeksi leiväksi. Jauhota leivän pinta, jos siihen ei ole jauhoa vielä tarttunut.  Anna nousta liinan alla noin 6-8 tuntia tai pidenmpään jos on tarvis. Paista ensin 250 asteessa 15 minuttia ja 200 asteessa noin 60-75 minuuttia lisää. Kääri jäähtynyt leipä liinaan, jotta kuoresta ei tule liian kova.

Ei kommentteja: