perjantai 15. elokuuta 2014

Mustikkakukko eli rättänä

Perinneherkku mustikkakukko oli hitti jo ihan ensimmäisellä lusikallisella ja kaikki harmittelivat, että se loppui. Ensi kerralla on kai pakko tehdä himpun verran isompi annos, jotta kaikki ovat tyytyväisiä.

Mustikkakukko on  tolkuttoman herkullinen  jälkiruoka ja lisäksi todella yksinkertainen valmistaa. Nopeakin se on! Ihmetys onkin, miksi se ei ole yleisemmin käytössä!

Seuraavaksi tätä täytyy kokeilla puolukalla ja sitten vielä ainakin raparperilla ja luulenpa, että omenakin olisi herkkua!

Taikina:

250 g voita
n. 150g sokeria
n. 300 g ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
250 g mustikoita (pakatettuja tai tuoreita)
n 50 g sokeria
2-3 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastettuja mustikoita

1. Sulata voi ja anna hiukan jäähtyä.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe.
3. Lisää jauhoseos ja sokeri sulaneeseen rasvaan.
4. Painele sormin taikina 8 pieneen vuokaan (n.9 cm halkaisija) reunoille asti.
5. Sekoita mustikat, sokeri (japerunajauho)
6. Jaa mustikkaseos tasaisesti vuokiin.
7. Ripottele loppu taikina mustikoiden päälle.
8. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. 

Herkuttele  lämpinämä sellaisenaan tai kermavaahdon, jäätelön tai vanilja kastikkeen kera. Herkkua  tämä on ihan  ilman mitään lisukkeita.

Tiedän, että jotkut tekevät tätä myös ilman sokeria, mutta itse en siitä versiosta niin kovasti pidä. Jokainen voi kuitenkin kokeilla, jos kevyemmän version tahtoo valmistaa. Voin määrästä voi ainakin helposti ottaa 50 grammaa pois niin halutessaan eikä lopputulos muutu vielä merkittävästi.

Ei kommentteja: