tiistai 12. tammikuuta 2010

Ohrarieska

Ohra on Kreetalla paljon käytetty vilja. Ja onhan se ennen ollut meillä Suomessakin. Nykyään sen käyttö on ikävä kyllä vähäisempää. Meidän perheessä ohraa käytetään rieskoihin, pasteijoihin ja piirakoihin sekä korppuihin ja puuroon.

Nykyään keittiömme tuottaa tuoreeksi leiväksi lähinnä rieskaa, johon ohra perinteisesti sopii vallan mainiosti. Ohran ostan jyvinä isossa säkissä. Jyvistä on sitten mukavaa jauhaa tuoreet jauhot tai litistää tuoksuvat puuroainekset.

Paistan rieskat pizzauunissa, joka ennen rieskojen tekoa seisoi melko käyttämättömänä kaapin perällä. Nyt se on vallannut pysyvästi paikan työpöydältä, koska sitä tarvitaan lähes joka päivä.

Tuoretta leipää ei voita oikein mikään!


n.5 dl kylmää vettä
n. 11 dl ohrajauhoja
1-2 tl suolaa
(öljyä)


1. Sekoita aineet keskenään. Taikina on valmis, kun se on sopivaa muotoiltavaksi.

 Tavallisesti lisään taikinaan hiukan öljyä, koska se tekee massasta helpommin käsiteltävän, mutta välttämätön se ei ole. Öljy parantaa myös leivän säilyvyyttä. Kääri valmiit rieskat puhtaan pyyhkeen sisään.

Taikinan voi muuten tehdä jääkaappiin valmiiksi ja paistaa sopivan hetken tullen eli tuoretta leipää saa vaikka aamulla - helposti ja nopeasti! Lapset tykkäävät tästä kovasti ja tuntuu, että tämän kokoinen annos loppuu turhankin nopeasti!

5 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tätä täytyy ehdottamasti kokeilla. Multa löytyy just luomuohrajauhoja kaapista.

Ulla kirjoitti...

Tänään tein näitä aamupalaksi. Kyllä nää on hyviä. Ohra parhassa muodossa, mitä itse tiedän. Onko sulla muita hyviä ohraideoita?

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Ohraa käytän noihin korppujuttuihin myös. Tosin puolet grahamia, mutta ajattelin seuraavaksi kokeilla pelkällä ohralla niin kuin Kreetallakin ne tehdään. Resepti seuraa perässä jahka saan kokeilun loppuun ja toimivaksi.Ohrajauhoista saa myös valtavan hyvää puuroa!

Merituuli kirjoitti...

minä laitan ohrajauhoja aina lettutaikinaan. tulee hyvä koostumus ja maku! Meiltä Vihdistä saa paikallisia luomujauhoja.

missä päin te muuten asustelette? huomasin teidän(kin) käyneen Kiven Säästöpossussa ostosmatkalla.

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Lettutaikinassa ohra on varmasti hyvää!

Asustelemme pääkaupunkiseudulla eli Kiven Säästöpossu on kohtuu lähellä.