Tälläkään kertaa en halunnut käyttää hiivaa viikonlopun pulliin, joten valmistelin pullan leipomista hiukan etukäteen kuten ennenkin ja tein parin sadan gramman juuren edellisenä päivänä. Pohjana oli ensin 50 grammaa ruisjauhoihin tehtyä juurta (koska minulla ei tällä hetkellä ole vehnäjuurta keittiön nurkassa) ja lisäsin siihen 75 grammaa vehnäjauhoja ja 75 grammaa vettä. Sekoitin hyvin ja annoin seistä yön yli eli n. 12 tuntia.
Olen tehnyt pullaa kahdella eri tavalla:
Leivo taikinasta pullia (n.24 kpl) ja kohota niitä lämpimässä liinan alla, kunnes ovat kohonneet kauniisti. Tähän meni tällä kertaa noin 3 tuntia, mutta joskus on mennyt pidempäänkin. Juuren kanssa puuhastellessa ei voi tietää etukääteen ihan tarkkoja nostatusaikoja. Kaikki riippuu niin kovin monesta seikasta. Tekemällä oppii parhaiten. Pullien kohottua painele niiden keskelle hyvän kokoiset reiät, voitele munalla ja täytä keskusta voi-sokeri-jauhoseoksella. Joskus laitan sekaan mantelirouhettakin, koska se on hyvää - ja tuleepahan näihinkin pulliin sitten edes yksi terveellinen ainesosa. :D
Lyhyemmällä kaavalla tehdessäni olen heittänyt juuren sekaan kaikki ainekset, vaivannut taikinaksi, antanut levätä ja kohottanut pullat pellillä ja tehnyt vaadittavat loppusilaukset.
Halutessaan jauhot voi korvata spelttijauhoilla. Hiivaleipäjauhot toimivat myöskin.
Taikina:
200 - 250 g juurta
400 g maitoa
n.1 - 1,2 kg jauhoja
3 munaa
2 tl suolaa
(1-2 tl kardemummaa)
255 g (3dl) sokeria
200 g voita
Voisilmäpullan paras osahan on silmä, joten laitan pullille aina hyvin suuret silmät, jotka leviävät yleensä koko pullan peittäväksi matoksi ja siksi kutsummekin näitä välillä voimangasilmäpulliksi. :D
Täyte:
n. 300 g voita
n. 200 g sokeria
n. 150 g vehnäjauhoja
(mantelirouhetta)
Sekoita huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot (sekä mantelirouhe) yhteen. Muuttamalla sokerin, voin ja jauhon suhteita saat aikaan erilaista täytettä. Itse laitoin kuvassa oleviin pulliin vähän vähemmän sokeria ja jauhoja kuin ohjeen täytteessä. Ohjeella tehdyllä tulee "pitsisemmät" voisilmät. Tällä kertaa halusin tehdä pehmeämpää ja leviävämpää täytettä eli enemmän sellaista dallaspullamaista täytettä. Massan voi muuten maustaa vaikkapa vaniljalla, kanelilla tai kardemummalla. Jotkut tykkäävät myös inkivääristä. Ja jos voipohjainentäyte ei innosta niin pullalle voi helposti laittaa myös komean hillosilmän! Kokeile ja löydä oma tapasi.
1 kommentti:
Hei, kiitoksia kovasti hapanjuuripullataikinareseptista! Osaatko sanoa etta millainen naissa olisi paistolampotila - tarvitseeko sita (tai paistoaikaa) vaihtaa ollenkaan juureen leipoessa?
Lähetä kommentti