sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Pähkinäinen rusinaleipä

Tämä leipä tuli tehtyä jo kesällä, kuten kuvista voi helposti päätellä. Kuvat unohtuivat sitten koneen syövereihin kaiken kiireen keskellä. Onneksi löytyivät nyt.

Pähkinäinen leipä oli mukava tehdä. Pähkinät ja rusinat toivat leipää mukavaa suutuntumaa ja makukin muuttui perusleivästä joksikin ihan muuksi. Taitaapa olla niin, että pähkinän ja leivän liitto onkin jo taivaassa leivottu - ja muutama rusina joukossa loihtii vielä viimeisen silauksen jo  niin täydelliseen makuun.

Taikina-annos oli suuri, mutta sen voi toki puolittaakin niin halutessaan tai pakastaa leivistä osan.




600 g juurta
1000 g vettä
150 g hasselpähkinöitä
250 g rusinoita
3-4 tl suolaa (tai maun mukaan)
1800-2000 g vehnäjauhoja (tai muita jauhoja)
n. 100 g oliiviöljyä


1. Lisää vesi juureen.
2. Lisää pilputut pähkinät ja rusinat veden ja juuren sekaan. Anna seistä puolisen tuntia, jotta rusinat pehmenevät tai liota rusinoista taikinaan tulevassa vedessä jo etukäteen.
3. Lisää hiukan jauhoja ja suola. Sekoita ja lisää melkein kaikki loput jauhoista.
4. Vaivaa ja lisää jauhoja tarvittaessa.
5. Lisää oliiviöljy.
6. Jatka vaivaamista ja anna levätä puolisen tuntia. Vaivaa vielä hiukan lisää ja muotoile leviksi.
7. Leikkaa leipiin haluamasi kuviot ja kohota lämpimässä liinan alla 6-8 tuntia tai kunnes ovat kohoneet riittävästi.
8. Paista 200°C 60-75 minuuttia.  Koputa leivän pohjaa varmistaaksesi kypsyysasteen eli jos pohja kumisee komeasti on leipä valmis. Jos ei, paista kunnes kumisee. :) Peitä leipä uunissa tarvittaessa leivinpaperilla niin päällinen ei tummu liiaksi.


Ei kommentteja: