torstai 5. helmikuuta 2015

Banaaninkuorikakku

Ihan ensimmäiseksi ei tullut mieleeni käyttää banaanin kuoria leivontaan, mutta kaivettuani ensin hiukan tietoa siitä missä niitä käytetään ja mitä ne sisältävät, alkoi ajatus kuorien käyttämisestä innostaa yhä enemmän. Ja yhtenä syynä oli myös luomubanaanien muutama viikko sitten noussut hinta. Hinta ei tunnu nyt ihan niin pahalta, kun kuoretkin menevät hyötykäyttöön eikä jätettä tule juuri nimeksikään. Hyvä on myös muistaa, että syömättä jääneet banaanin kuoret sopivat hyvin mm. ruusupensaille.

Hetken suunnittelun jälkeen reseptistä tuli tämä ja  kakku maistuu muuten todella hyvältä eikä mieheni ollut ensin millään uskoa, että kakussa oli todellakin käytetty kuoria! Kuoret eivät tuo kakkuun samalla tavalla makeutta niin kuin itse banaani tekee. Maku on  pehmeä ja hiukan banaaninen, koostumus ihanan pehmeä ja kostea. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja pienentämään samalla jätteen määrää. Tämä todellakin on hyvää!!!

n. 400 g liotettuja banaanin kuoria
200 g vettä
200 g sokeria
200 g voita
4 tl vaniliinisokeria
(4 tl appelsiinin kuorta)
3 kananmunaa
1 tl soodaa (kukkurallinen)
1 tl leivinjauhetta (kukkurallinen)
260 g-300 g  vehnäjauhoja

Leikkaa kuorista ensin pois mustat, kovat osat molemmista päistä niin, että jäljelle jää  vain kuoret. 

1. Liota banaanin kuoria vedessä n. 3-4 päivää. Vaihda vesi joka päivä. Viimeisenä päivänä veden tulisi olla kirkasta. (Liotusveden voit käyttää kukkien kasteluun.) Kuoret pehmenevät liotuksen aikana.

2. Pilppua banaanin kuoret tehosekoittimessa tai veitsellä todella pieniksi. Tehosekoittimessa saat niistä suoraan enemmän halutun kaltaista eli sosetta. Muista listätä vettä, jos käytät tehosekoitin.

3. Lisää halutessasi joukkoon appelsiinin kuori. Keitä paloja/sosetta kattilassa yhdessä veden, voin ja sokerin kanssa, kunnes nestettä on haihtunut niin, että seos näyttää löysähköltä puurolta. (Kovin vetinen seos vaatii enemmän jauhoja.) Jos seosessa on vielä  sattumia voit tässä vaiheessa surauttaa seoksen hienoksi sauvasekoittimella. Itse yleensä keittelen seoksen kasaan ja soseutan sauvasekoittimella tässä vaiheessa. (Tehosekoittimen putsaaminen on enemmän aikaa vievää kuin sauvasekoittimen.)

4. Jäädytä seosta jonkin aikaa ja lisää vatkaten joukkoon kananmunat.

5. Sekoita jauhot, sooda ja levinjauhe keskenään ja lisää ne varovasti toisten aineiden joukkoon.

6. Kaada massa hyvin jauhotettuun (itse jauhotin reunat kaakaojauheella)  vuokaan ja paista 175 asteessa n. 55 minuuttia. Vuoasta riippuen voit jauhottamisen sijaan vuorata reunat leivinpaperilla.



Ei kommentteja: