maanantai 10. marraskuuta 2014

Kreikkalaiset lihapullat kreikkalaisessa tomaattikastikkeessa

Tässä hiukan uudistettu ohje kauan sitten julkaistun lihapullaohjeen tilalle. :)

Kreikkalaiset lihapullat ja kastike ovat ruoka, jonka voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä. Jääkaapissa maut vain paranevat ja lihapullista tulee ihanampia kun  saavat makustua tomaattikastikkeessa.
Seuraavana päivänä tämä on helppo vain lämmittää. Tarjoile tuoreen leivän ja salaatin kera.

Lihapullat (ilman tomaattikastiketta) ovat erinomaisia tzatzikin kera ja sopivat hyvin vaikkapa meze-pöytään. Meidän perheessä tämä on tosi pidetty ruoka niin meze-pöydässä kuin sen ulkopuolellakin.


Kastike:
500 g tomaattimurskaa
6 rkl oliiviöljyä
2-3 tl sokeria
1 tl paprikajauhetta
3-4 rkl punaviiniä
1 tl timjamia
mustapippuria
suolaa

Lihapullat:
n.500g jauhelihaa
3 isoa sipulia
4-5 valkosipulinkynttä
30-40 g tuoretta persiljaa (itse käytän pakastettua)
1/2 tl minttua
2 munaa
perunaa/leipää/korppujauhoja/kaurahiutaleita sopivasti
mustapippuria
suolaa
1-2 rkl ouzoa
(chiliä maun mukaan)

Kastike:
Kuumenna oliiviöljy ja kaada joukkoon tomaattimurska. Kun seos on kuumentunut lisää joukooon mausteet ja viini. Anna kiehua hiljalleen.

Lihapullat:
Pilppua ja kuullota sipuli pehmeäksi. Sekoita lihapulla-ainekset keskenään. Paista pullat pannulla öljyssä. Lihapullien on hyvä olla suurempia kuin perinteisten suomalaisten lihapullien. Kun lihapullat ovat kauniin värisiä laita ne kastikkeen joukkoon kypsymään loppuun. Kastikkeessa ne voivat hyvin lillua parikin tuntia, kunhan kastike ei porpota.

Jos et halua paistaa lihapullia pannulla, voit hyvin laittaa ne myös uuniin. Niistä ei tule ihan samalaisia kuin pannulla paistetuista, mutta hyviä kuitenkin. Itse teen lihapullia aina sen verran ison annoksen, että pannulla paitettaessa hommaan kuluisi liian kauan aikaa. Nykyisin lihapullat sujahtavatkin uuniin ja voin sillä välin keskittyä muihin asioihin.

Kuvassa olevat lihapullat on paistettu uunissa.

Ei kommentteja: