perjantai 13. helmikuuta 2015

Sydämelliset Herrasväenpikkuleivät

 Herrasväenpikkuleipiä teemme aika ajoin. Niitä leivottiin ennen aikaan etenkin juhliin ja tekevät monet niin edelleen. Mieheni kodissa herrasväenleivät ovat hyvinkin suosittuja ja erityisesti mieheni pitää niistä hyvin paljon. Hänelle ne ovat myös  perinteinen joululeivonnainen ja suuremmissa juhlissakin hän on niitä tavannut syödä.

Niinpä herrasväenleipiä leivotaan siis yhteisessä kodissamekin. Itse teen niistä aina sydämen muotoisia. Se muoto tuntuu oikealta, sillä erityisesti näihin pikkuleipiin liittyy nykyisin minullakin hyvin paljon muistoja ja lämpöä. Siksipä ne siis ovat yleensä aina sydämen muotoisia ja sopivat ne näin ystävänpäivän korvillakin leivottaviksi.

Nämä pikkuleivät ovat kuuluneet niin lastemme ristiäisiin kuin omiin häihimmekin. Nykyisin varioin perusreseptiä vaihtamalla sokerin vaikkapa luomuruokosokeriksi tai joksikin muuksi. Joskus pyöräytän pikkuleivät tavallisen valkoisen sokerin sijasta intiaanisokerissa, joka antaa pikkuleivälle ihan erilaisen ilmeen ja muuttaa se toki makuakin - niinkuin kaikki muutokset reseptiin. Juhliin pikkuleivät tehdään kuitenkin aina tällä perinteisellä versiolla ja unohdetaan kaikenlaiset astetta  terveellisemmät muodot.

Aika ajoin samaa reseptiä on muokattu myös suklaiseksi versioksi eli muutama lusikallinen tummaa kaakaojauhetta jauhojen joukkoon ja pikkuleivät ovat kauniin ruskeita. Silloin täytin pikkuleivät kotitekoisella mustaviinimarjamarmeladilla ja maku oli huiman ihana! Sopii mustaviinimarja ihan näihin perinteisiinkin versioihin. Puolukka myös. Hapan ja makea on ihanan herkullinen yhdistelmä.

400 g pehmeää voita
250 g sokeria
2 munaa
480 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(2 tl vaniliinisokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon yksi muna kerrallaan.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe (sekä vaniliinisokeri) varovasti muun massan sekaan sihtiä käyttäen.
3. Anna viiletä jaakapissa tunnin verran.
4. Kauli massasta n 3mm paksua levy ja tee pikkuleipiä mieleiselläsi muotilla.
5. Itse käytän pellillisen raakoja pikkuluipiä jääkaapissa ja laitan vasta sitten uuniin. Näin pikkuleivät säilyttävät muotonsa paremmin.
6. Paista 200 asteessa n. 6-8 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Pikkuleivän kuuluu jäädä vaaleaksi eli älä anna sen ruskistua.
7. Anna jäähtyä hetken aikaa. Levitä vadelmahilloa pikkuleivän päälle ja "liimaa" ilman hilloa oleva puolikas päälle.  Pyöritä pikkuleipä sokerissa, jotta pinta saa kauniin kiteisen pinnan.


Ei kommentteja: