maanantai 29. syyskuuta 2014

Maltainen Ruislimppu

Ruisleivän leipominen on aina jotenkin hirveän ihanaa. Taikina on niin erilainen kuin vehnäleivässä, jossa sitkoa pitää saada aikaan voimakkaasti vaivaamalla. Ruisleivän kanssa tuntee ihan eri tavalla milloin taikina on valmis nostatettavaksi eikä tarvitse kokeilla sitkoverkoston venyvyyttä. Koostumuksen vain tuntee  käsissään.

Tämä leipä sai alkunsa siitä, että kaapissa oli maltaita ja piti saada muutos siihen ihan perusruisleipään. Korvasin kolmas osan ruisjauhoista maltailla ja lopputulos oli aika herkkua - hiukan makea eikä  hiukkaakaan sellainen "harmaan" makuinen niin kuin ihan perusruisleipä monesti on. Perhe ehtikin iskeä kyntensä leipään ennen kuin ehdin sitä kuvaamaan.  Eipä siinä auttanut kuin kuvata jäljellä oleva pala, koska loput kaksi leipää oli jo pakastettu.

550-600 g juurta
n. 1100 g vettä
1100-1200 g ruisjauhoja
800 g maltaita
suolaa


1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen juuri, maltaat ja suola. Sekoita.
2. Lisää loput jauhot
3. Sekoita ja vaivaa sitten jauhotetulla leivinlaudalla, kunnes taikina on sopivan kiinteää eikä tartu enää käsiin. Lisää jauhoja tarvittaessa.
4. Leivo taikinasta kolme leipää. ja anna niiden kohota lämpimässä paikassa levinliinan alla noin 6-9 tuntia.
5. Paista leipiä ensin 15 minuttia 250 asteessa ja sitten 60-75 minuttia 200 asteessa.

Ei kommentteja: