maanantai 15. syyskuuta 2014

Taikinajuuri

Taikinajuuren tekeminen ei ole vaikeaa, mutta pahimmillaan se vaatii ajan lisäksi myös pitkää pinnaa, koska ihan aina juuren alkuun saaminen ei vain syystä tai toisesta onnistu. Onnistuessaan palkkio työstä on kuitenkin mahtava, joten ei kannata heti luovuttaa vaikka ensimmäinen tai toinenkin yritys epäonnistuisi.

Kaikki alkaa siitä, että otetaan purkki, jossa mielellään on kansi tai sitten sellainen purkki, joka voidaan helposti peittää joko muovipussilla tai kelmulla.

Itse aloitin juuren hoivaamiseen kuvassa näkyvässä mitta-astiassa, jonka sujautin pakastuspussin sisään.  mutta myöhemmin vaihdoin sen kannelliseen lasipurkkiin, koska sen käyttäminen oli helpompaa.

Itse tein juuren näin:

1. päivä:
Aamu: Mittaa astiaan 50 grammaa täysjyvä jauhoja ja 50 grammaa vettä. Käytä mieluiten luomulaatuisia jauhoja, vaikka et niitä ikinä mihinkään muuhun käyttäisikään. Sekoita hyvin - siis oikeasti hyvin, ei vain kevyesti vaan kunnolla, perinpohjaisesti. Laita purkki lämpimään paikkaan, jääkaapin päälle tai uuniin (uuni ei saa olla päällä), jos asunto tuntuu kovin viileältä. Odota 12 tuntia.

Ilta: Jos purkissa ei vielä näy elämää eli siis kuplia ja/tai kohoamista (tässä vaiheessa ei todennäköisesti näy vielä kumpaakaan) odota toiset 12 tuntia.

2. päivä: 
Aamu:  Tässä vaiheessa massa mitä todennäköisimmin on alkanut elää. Näet luultavimmin ainakin pieni kuplia ja massa on varmaankin myös kohonnut ainakin lähes kaksinkertaiseksi. (Jos ei ole niin sekoita massa ja odota jälleen 12 tuntia. Toista sama uudelleen vielä kerran, jos elämää ei vieläkään purkissa näy.) Oletamme nyt kuitenkin, että massa on herännyt ja on iloisen kupliva ja/tai kohonnut.
Ruoki se 50 grammalla täysjyväjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita jälleen hyvin ja laita lämpimään paikkaan.Odota jälleen 12 tuntia.

Ilta: Juuri on varmastikin taas tuplaantunut ja kupliva. Poista puolet massasta ja ruoki jäljelle jäänyt 50 grammalla täysjyväjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

3.päivä:
Aamu: Poista puolet massasta ja ruoki jälleen 50 grammalla täysjyväjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Tee samoin kuin aamulla.

4.päivä
Aamu: Oletamme, että kupliminen sujuu niin kuin kuuluukin ja juuri on voimistunut. Poista puolet massasta.  Nyt juuri ruokitaan 25 grammalla vehnäjauhoja ja 25 grammalla täysjyväjauhoja sekä 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Poista puolet massasta ja tee kuten aamulla.

5.päivä: 
Aamu: Poista jälleen puolet massasta, ruoki tällä kertaa 35 grammalla vehnäjauhoja ja 15 grammalla täysjyväjauhoja sekä 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta:  Poista taas puolet massasta ja ruoki nyt 50 grammalla vehnäjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

6.päivä:
Aamu: Poista puolet massasta, ruoki jälleen 50 grammalla vehnäjauhoja ja 50 grammalla vettä. Sekoita hyvin.

Ilta: Toista sama kuin aamulla.

7. päivä: Tässä vaiheessa olen kokeillut kahta vaihtoehtoa: olen ruokkinut juuren samoin kuin päivänä 6 tai sitten vaihtanut jauhot takaisin täysjyväjauhoiksi. Molemmat ovat toimineet ainakin minulla. Muista ruokkia juuri aamulla ja illalla.

Tästä eteenpäin ruoki juuri aina 12 tunnin välein.

Viikon jälkeen juuren pitäisi olla riittävän vahva nostattamaan leipä. Itse käytin viikon aikana kertyneen juuren myös leipään ja loppu viikkoon mentäessä se nostatti leivän jo melko hyvin. Juurta voi käyttää, myös pannukakkutaikinoihin, pikkuleippiin ja osaksi leipätaikinaa, vaikka leipurin hiivalla varsinaisen nostatuksen tekeekin. Makua juuri tuo mukavasti silloinkin.

Jos juuri näyttää jossain vaiheessa viikkoa reppanalta eikä oikein tunnu kuplivan tai kohoavan niin sekoita se hyvin ja anna olla lämpimässä paikassa vaikkapa 12 tuntia. Todennäköisesti juuri alkaa tuona aikana taas toimia.

Oma juureni on ruisjauhoilla ylläpidetty ja teen siihen vaaleatkin leivät, jotta niissä edes vähän olisi kuitua mukana. Tiedän tosin ihmsiä, jotka ylläpitävät kahta tai useampaakin juurta, joita hoidetaan erilaisilla jauhoilla ja saadaan siten isompi leipien kirjo. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että meille riittää tämä yksi juuri. En halua heittää mitään hukkaan ja välillä on ihan riittävän haastavaa saada tämän yhden juuren tuotokset käytettyä. Luulen, että hävikkiä alkaisi syntyä väkisinkin, jos talossa olisi useampi juuri-vauva.

Itse siirrän poistettavan juuren osan toiseen, isompaan purkkiin, ruokin sen kuten juuren alkuperäisessä purkissa ja käytän tämän sitten leivän tekoon, kun sitä on sopiva määrä. Meillä se on yleensä noin 300 grammaa juurta.

Huomasin myös, että tuo 50 grammaa jauhoja ja vettä on mukava määrä aloittaa juuri, mutta pari kuukautta juuren aloittamisen jälkeen muutin ylläpitoannoksen siten, että ruokin nokareen aktiivista juurta 25 grammalla jauhoja ja 25 grammalla vettä. Se oli sopivampi määrä ja käytettävää juurta ei syntynyt ihan niin kamalan nopealla vauhdilla.

Toki juuren voi myös laittaa jääkaappiin, jossa se on hyvä ruokkia kerran viikossa. Pakastaakin juuren voi, mutta siitä minulla ei ole kokemusta,koska omani on aina käytössä ja pakastamiselle ei ole tarvetta.

Joskus - syystä tai toisesta - juuren tekeminen ei vain onnistu. Siihen on olemassa lukuisia syitä, joita voi sitten yrittää arvailla seuraavalla yrityksellä ja kokeilla uusia konsteja. Tämä konsti toimi minulla, toivottavasti myös muilla.

Antoisia hetkiä oman juuri-vauvan parissa!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Kokeilen tätä kunhan keittiöremontti on tehty ja uuni tekee paluun arkeen. Tulin pitkästä aikaa lukemaan blogiasi, mikä ihana yllätys kun olet päivittänyt näin paljon! Kaikkea hyvää teille toivottaa lukija vuosien takaa :)

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Kiva, että löytyi sopivia ohjeita. :) Toivottavasti saatte remontin pian loppuun ja uunin takaisin käyttöön. keittiöremontti tapaa sekoittaa arjen aika totaalisesti.

Oli tuossa pari kolme vuotta kaikenlaista, ettei ehtinyt ja jaksanut paljon päivitellä, mutta nyt on tilanne parempi ja ihana on ollut kirjoitella taas molempia blogejani. :)

Kiva, että kävit kurkkimassa. :) Ihanaa, värikästä syksyä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Keittiöremontti pääsi yllättämään ja alkoi 10 päivää sitten vesivahingon toteamisella. Kun oikein etsii positiivisia puolia, niin a) sittenpähän se on tehty, b) keittiöstä tulee entistä paljon käytännöllisempi ja c) tänä vuonna kukaan ei varmaan odota minulta itseleivottuja joululahjoja ;)

Elämässä tulee vastaan kaikenlaista. Ihanaa kun jaksat taas kertoa ruoka-asioista, lasten vaatteista ja muista, olen blogistasi saanut monta hyvää ideaa ja Kiven Säästöpossun vakiasiakkaita olemme olleet jo vuosia. Kaikkea tietoa ei ehdi eikä hoksaaksaan etsiä itse.

Kaunista syksyä ja terveyttä koko perheelle!

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Noin sitä vain löytyy hyviä puolia vesivahingoistakin. Uusi keittiö on ihana juttu!!!

Meilläkin oli keittiössä vesivahinko viime joulun aikaan, mutta siitä selvittiin pienemmällä remontilla (keittiö olisi kyllä ollut ihan hauska uusia... olisiko se sitten ollut tarpeen on ihan toinen asia!:D ) Hyvä kuitenkin näin. :)

Kiva, että olet jaksanut käydä lukemassa blogia, vaikka niin pitkään olikin ihan hiljaista. Kiitos siitä. :)

Kiven Säästöpossu on aivan mahtava paikka. Kisutkin ovat aina toivottamassa tervetulleeksi pihalla. <3

Ihanaa alkavaa viikkoa sinne teille!

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka pitkään taikinajuuren voi säilyttää jääkaapissa?

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Juuri säilyy jääkapissakin loputtomiin, kunhan sitä ruokkii noin kerran viikossa. Ruokkimisen jälkeen sen kannattaa antaa olla huoneenlämmössä niin kauan, että näkee juuren olevan jälleen aktiivinen ja laittaa sen sitten takaisin jääkaappiin odottamaan seuraavaa ruokintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tein ruisleipää ohjeesi mukaan ja maku on todella hyvä! Tosin, leivän pinnasta ja noin sentti sisään tuli todella kova ja pohja on myös aika kova.. Miksiköhän? Sisäosa jäi taas vähän kosteaksi.. Oliko lämpötila liian kuuma? Paistoin 15min 250asteessa ja 60min 200asteessa.. Täytyy kokeilla uudestaan. Kiitos hyvästä reseptistä!

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Kotitekoisessa ruisleivässä on lähes poikkeuksetta paksumpi kuori kuin kaupan leivässä. Myös uunit paistavat hiukan eritavalla. Olen välillä huomannut, että leipään tulee ajoittain paksumpi kuori kuin jollain toisellal kerralla, mutta se on yleensä silloin, kun olen paistanut pidempään. Pidempi paistoaika yleensä lisää kuoren paksuutta ja siten tekee siitä myös kovemman.

Omat leipäni eivät ole olleet mitenkään poikkeuksellisen pehmeitä sisältä. Paistan yleensä 15 + 75 minuuttia - etenkin noita hiukan suurempia leipiä. pehmeys voi johtua siitä, että paistoit 60 minuuttia tuon 75 sijaan.

Kääritkö leivän liinaan paistamisen jälkeen? Itse monesti vielä pussitankin leivän niin kuori ei muutu kovemmaksi ja vähnä pehmeneekin.

Kiva, että maku on kohdallaan! :)