tiistai 27. lokakuuta 2009

Kotitekoinen joghurtti

Ostin jokunen vuosi sitten kirppikseltä vanhan joghurttikoneen. Konetta oli tuskin koskaan käytetty. Löytö oli ihana, mutta huomasin pian, että meidän perheelle se oli auttamattomasti pieni. Helpompi sillä oli joghurttia tehdä, mutta meillä tarvitaan suurmpi määrä kuin mitä 6 pientä purkkia pystyi tuottamaan. Joghurttikone oli muuten aivan mielettömän halpa - maksoin siitä kokonaiset neljä euroa!

Päätin kokeilla joghurtin tekemistä uunissa ja isommassa purkissa.

Joghurttikone pitää joghurttia tasaisen lämpimänä niin monta tuntia kuin nappulasta käänsin. Maximi oli muistaakseni 14 tuntia - en ole ihan varma enkä jaksa konetta käydä kaivamassa esiin.

Paras joghurtti tulee, jos käytät UHT maitoa. Sitä ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä, mutta huoneenlämpöinen sen olisi hyvä olla. Kylmäkään ei tosin ole este. Maidon lämpötila ei saa ylittää 45 astetta joghurttikoneen ohjekirjan mukaan. Lämpömittari on siis ihan hyvä olla.

Olen tehnyt joghurttia myös tavallisesta maidosta ja silloin maito piti kuumentaa 95 asteiseksi ja antaa sitten jäähtyä tuohon 45 asteeseen tai alle. Sekaan laitetaan joghurtinsiemen eli kaupasta ostettua (tai myöhemmin itsetehtyä) joghurttia. Laitan yleensä 1-2 litraa maitoa ja 1-2dl joghurttia. Tulee parempi kun ei pihistä tässä vaiheessa. UHT maidosta tulee ehdottomasti koostumukseltaan parempi joghurtti, mutta jos ei ole niin kauhean vaativainen, on normaalista maidostakin tehty ihan OK. Hiukan liian vetelä, mutta maistuu ihan hyvältä. Tiedän, että jotkut käyttävät maitojauhetta saadakseeseen paksumman lopputuloksen, mutta itse en halua maitojauhetta käyttää. Meille kelpaa tämä vetelämpikin versio.

Joghurtin ja maidon rasvaprosentin olisi myös hyvä olla sama tai ainakin mahdollisimman lähellä toisiaan. Lopputulos on näin parempi.

Kermaa ja maitoa sekoittamalla saa muuten hyvin kreikkalaistyyppistä joghurttia. On erittäin herkullista hunajan kanssa! Laitoin muistaakseni puolet kermaa ja puolet maitoa, mutta en muista, minkä joghurtin ostin silloin siemeneksi. Tämä on meillä sellaista extra herkkua, jota tehdään harvoin.

Kokeilla voi aina. Jos epäonnistuu voi lopputuloksen käyttää vaikka leipätaikinaan! Tai lättyihin.

Karkeasti ottaen ohje olisi kutakuinkin tällainen.

2 litraa maitoa
n. 2 dl joghurttia

Kiehauta maito, jos et käytä UHT maitoa. Anna jäähtyä noin 45 asteiseksi. Lämmitä uuni 100 asteiseksi ja sekoita joghurtti maidon joukkoon joukkoon. Laita seos uuniin ja sammuta uuni. Anna olla uunissa yön yli. 10-14 tuntia on ihan hyvä. Riippuu siitä kuinka happamasta joghurtista tykkäät. Kokeile eri aikoja. Ja muista, että joghurttia ei saa heilutella ennen kuin se on valmista! Jäähdytä jääkapissa. Lopputulos on yleensä vetelähkö, mutta maku ihan hyvä. Samanlaista kuin kaupassa ei tästä kannata odottaa.

Uunini suostuu lämmittymään alle 50 asteeseen, joten nykyään teen näin. Laitan uunin lämpiämään tuohon vajaaseen 50 asteeseen ja teen seoksen normaalisti. Laitan seoksen yöksi uunin ja jätän uunin päälle. Eli uuni toimii nyt ihan oikeasti joghurttikoneena. Lopputulos on parempi. Voi olla, että homma toimii myös 50 asteella. Olen vain noudattanut tuota joghurttikoneen ohjetta.

Valmiin joghurtin sekaan voi sekoitella sitten mitä tykkää. Marjoja ja hedelmiä voi laittaa jo seokseenkin, mutta minusta on mukavampi maustaa valmis joghurtti tai vain osa siitä. Tzatzikia kun on aika vaikeaa tehdä marjajoghurtista!

Joku vanha keittokirja neuvoi tekemään joghurttia samalla tavoin kuin viiliä eli laitetaan purkin pohjalle kahvilusikallinen viiliä ja kaadetaan maitoa päälle. Jätetään lämpimään. Itse en näin saanut aikaan mitään syömäkelpoista joghurttia, vaikka viili hyvin näin tekeytyykin. Joghurtti vain pilaantui.

Ei kommentteja: