Ruisleivän leipominen on ihan helppoa ja yksinkertaista. Hiukan vaivaa se toki vaatii kaupan pussileivän noutoon verrattuna, mutta maku onkin sitten ihan toista!
Jotkut tykkäävät tästä herkusta juuri uunista tulleena, hiukan vielä höyrävänä voinokareen kera. Toiset taas odottavat päivän pari ennen kuin leikkaavat ensimmäisen siivun ja päällystävät sen sitten voilla, juustolla sekä tuoreilla kurkkusiivuilla. Oli tapa sitten mikä tahansa varmaa on, että ruisleipä on herkkua ja taatusti terveellistä!
300 g taikinajuurta
600 g kädenlämpöistä vettä
900-1100 g ruisjauhoja
3 tl suolaa
Lisää juureen vesi, suola ja jauhot. Sekoita. Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Leivo kahdeksi leiväksi. Jauhota leivän pinta, jos siihen ei ole jauhoa vielä tarttunut. Anna nousta liinan alla noin 6-8 tuntia tai pidenmpään jos on tarvis. Paista ensin 250 asteessa 15 minuttia ja 200 asteessa noin 60-75 minuuttia lisää. Kääri jäähtynyt leipä liinaan, jotta kuoresta ei tule liian kova.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti